VI. ÓZDI JAZZPARÁDÉ - JAZZ TO ROCK

Újra, immáron hatodik alkalommal rendezték meg városunkban az Ózdi Jazzparádét.

1. nap

 

Újra jazzmuzsikától volt hangos Ózd. A már hatodik éve megrendezett Ózdi Jazzparádé első napján a tradicionális hangzások kedvelőit várták az Olvasóba. Csak erre az alkalomra újra összeállt a város dixieland zenekara, a Lucky Boys Dixieland Band, és visszatérő vendégként nagykoncertet adott a Benkó Dixieland Band.

Pappné Szalka Magdolna, az ÓMI igazgatója, és Dancsok Tamás, a Jazzparádé egyik megálmodója köszöntötte a zenekedvelőket az Olvasó színháztermében. Rövid bevezetőjükben utaltak arra, hogy nem indult zökkenőmentesen az idei fesztivál. A Rom-színpadon ugyanis biztonságtechnikai okokból nem lehetett koncerteket adni. A szervezők ettől függetlenül bíznak abban, hogy a problémát orvosolni lehet.

„A városnak a védjegye a Jazzparádé erre épül, a Rom-színpadra. Én abban bízom, és most itt szeretnék üzenni, nemcsak a tulajdonosoknak, a városvezetőknek, vagy aki ebben illetékes, hogy ha tudunk, akkor jövőre valamit csináljunk vele, mert ezt várja tőlünk az ország, a lakosok, mindenki" - mondta Dancsok Tamás, szervező.

Varga Tibor és zenekara csak az Ózdi Jazzparádék alkalmaira áll össze újra, ahogy mondják egy kis örömzenélésre. Az együttes vezetője Dancsok Tamás mellett a másik motorja a fesztiválnak, már a hatodik éve keresi meg a jazzmuzsika jeles képviselőit, és szervez koncerteket az ózdi parádéra. A kétnapos rendezvény péntek esti programját a Lucky Boys Dixieland Band nyitotta meg.

„Minden nehézség ellenére, ami megelőzte ezt a fesztivált- egy kicsit volt csak több, mint egyébként szokott lenni, mert soha nem megy könnyen – de én azt hiszem, hogy lerítt itt mindenki arcáról, hogy mint fesztiválnyitó zenekar, hogy érezzük itt magunkat" - nyilatkozta Varga Tibor, a Lucky Boys Dixieland Band zenekarvezetője.

A péntek esti rendezvény második fellépője, a Benkó Dixieland Band is már visszatérő vendég városunkban. De az 1957-ben alakult világhírű zenekar ózdi története nem a Jazzparádéval kezdődött. Már a Lucky Boys indulása óta kötődnek a városhoz, ugyanis ők tanították meg az akkor 14-15 éves fiúkat a jazzmuzsika alapjaira. Azóta a két együttes sorsa összefonódott, sokszor kisegítik egymást beugró zenészekkel a koncerteken is.

„Azt, hogy ebben a városban elkezdődött valamilyen dixieland fesztivál, törvényszerűnek tartom, hiszen minden városnak, amelyiknek van egy értelmes jazz-zenekara, az miért ne csinálna valamiféle fesztivált. Ez persze függ a polgármestertől, az aktuális vezetéstől, függ a lóvétól, mert jelen pillanatban Ózd nem a bankárok birodalma. Tehát a történelem viharai hajtják előre ennek a városnak a jazz történetét" - fogalmazott Benkó Sándor, a zenekar vezetője.

A Benkó nagykoncertjén a jazz különböző korszakaiból hallhattak darabokat az érdeklődők, állandó sztárvendégként pedig Berki Tamás énekelt a közönségnek.

 

2. nap

Fergeteges bulit csinált a Bikini a Városi Sportcsarnokban szombat este. A hatodik Ózdi Jazzparádé második napján több mint ezer ember szórakozott együtt. A populárisabb ritmusok kedvelői nemcsak D. Nagy Lajos együttesével találkozhattak, újszerű stílusával a Szűcs Gabival kiegészült Stereo Swing is elvarázsolta a közönséget.

Délután három órakor kezdődtek a szombati programok a Sportcsarnokban. Elsőként a Cotton Club Singersből ismert Szűcs Gabi, új együttesével a Stereo Swing nevű formációval lépett színpadra a Jazzparádé második napján. Stílusuk nem állt távol a swingtől és a jazztől sem, zenéjükben azonban elektronikus dallamok is felcsendültek. Az énekesnő már nem először járt Ózdon, a tavalyi parádén a Ladie’s Night Show-ban megismerhette őt a város. Azt mondja, kevés időt tud csak itt tölteni, de első látásra is nagyon tetszett neki Ózd.

„Mindig rácsodálkozom. Eleve az ide vezető út egy álom, és mindig, amikor bejövünk látom, hogy nagyon szép, és szeretném is megismerni. Ha most kint vagyunk a szabadtéri helységben, akkor jobban körül tudtam volna nézni. Most még egy picit maradunk itt, aztán megyünk át Gyöngyösre, úgyhogy sokat megint nem tudunk maradni. az a baj, hogy ez a zenész-élet. De azt látom, hogy nagyon szép" - nyilatkozta Szűcs Gabi, énekes.

Szűcs Gabit a Molnár Dixieland Band követte a színpadon, utánuk pedig a Gruop and Swing zenélt. Az est sztárvendége az 1985-ben elindult, majd 1997-ben újjáalakult zenekar, a Bikini volt. Ekkor már több mint ezer ember gyűlt össze a Sportcsarnokban. Az együttes frontembere azt mondja, soha nem léptek még fel jazz fesztiválon, de szerinte a rock és a jazz nem áll messze egymástól. Borsodba sajnos ritkán jutnak el, de mindig szívesen jönnek ebbe a térségbe.

„Nagyon ritkán jövünk, és idén szerencsére nagyon sok borsodi fellépésünk lesz. A borsodi közönség nagyon jó, mindig szerette a rockot. Nem véletlen, hogy Észak-Magyarországról számos rock zenekar származik. Ma este meglátjuk, hogy milyen lesz a buli, mindent meg fogunk tenni, hogy nagyon jó koncert legyen" - mondta a Bikini együttes frontembere, D. Nagy Lajos.

A közönségnek nem lehetett oka panaszra, az együttes új számokat, és jól ismert régi slágereket is egyaránt játszott a közel két órás koncerten.

Forrás: ozd.hu>>>

Galéria az eseményről ITT>>>

Twitter
Vissza
 

Hírek

20 éves az Ózdi Néptánc Egyesület – Kiállítás és gála az ÓMÉK-OlvasóbanKét napos rendezvénnyel ünnepelt a 20 éves Ózdi Néptá...

Kirobbanó energiával kötötte le a nézők figyelmét – Csonka András volt a PóZdium vendégeA Família Kft. hozta meg számára a népszerűséget. Az orszá...

Minden marad a régi – Az Olvasó Adorján Lajos termében folytatódik a PóZdium Csonka AndrássalAz Adorján Lajos teremben folytatódik a PóZdium. A televíziós tal...

Minden egér szereti a sajtotDupla telt ház az ÓMI Zenés Színház gyermek előadásá...

Csendes lépés, végjátszma, matt. A Sakk Diákolimpia egyéni nyílt és amatőr vármegyei döntőjét rendezték az ÓMÉK-OlvasóbanAz ÓMÉK-Olvasó Adorján Lajos terme adott otthon a Sakk Diákolimpi...

Hogyan élnek tovább a régi, hagyományos praktikák, amelyeket eleink űztek? – folytatódik az Élő Néphagyomány programsorozat a múzeumbanA gyöngysor volt a központi téma a múzeum Élő Néphagyomá...

Megemlékezett a város az 1848/49-es hősökrőlAz 1848/49-es szabadságharc és forradalom hősei emléke előtt tisztelegtek &Oacu...

Zene nélkül mit érek én... – Cserháti Zsuzsa és Máté Péter emlékkoncert Ózdon az ÓMÉK-OlvasóbanCserháti Zsuzsa és Máté Péter emlékkoncertet tartottak az ...

Újabb telt házas színházi előadás az ÓMÉK-OlvasóbanÚjabb telt házas színházi előadást tartottak az ÓMÉ...

Viták és megoldások – Dányi Zoltán pár- és családterapeuta tartott előadást az ÓMÉK-OlvasóbanElőadást tartott Dányi Zoltán pár- és családterapeuta a H&...