Egyedülálló táncos előadás

Egyedülálló táncszínházi produkciónak lehetett részese az ózdi közönség. Az ÓMI Zenés Színház Tánckara és a Szabad Szombat Táncegyüttes fiataljai közös darabot mutattak be az Olvasó színpadán. Céljuk az volt, hogy többet mutassanak annál, mint amit eddig megszokott tőlük a publikum. A „Napos oldal” című előadásban a lábaké volt a főszerep.

Hosszú hónapok kemény munkájának gyümölcse érett be pénteken. Helyi fiatalok premier előadását láthatta a közönség. Közel egy évvel ezelőtt kezdődött az egész, amikor is két helyi társulat tíz lelkes tagja összefogott annak érdekében, hogy új, önálló és egyedi produkciót hozzanak létre. Így született meg a „Napos oldal” címet viselő táncszínházi előadás, amelyben szavak nélkül, a mozdulatok nyelvén elevenedtek meg az érzelmek. A darab címe és mondanivalója arra utalt, hogy mindig van kiút a sötétségből a fény felé. A színpadkép egyszerűsége mellett sokkal erőteljesebb volt az előadás érzelmi töltete. A koreográfia töredékekből, pillanatmorzsákból állt össze, mozdulatsorokból bontakoztak ki az életképek.

74_0_300.jpg

„Én minden előadás előtt izgulok, de úgy mentem fel a színpadra, hogy ez jó lesz és mindenki így állt hozzá” - mondta Sikur Katalin.

A darab megálmodója Dobos Eszter, egy korábbi ötletet dolgozott tovább, annak érdekében, hogy megszülethessen az előadás. Persze szükség volt ehhez olyan elszánt fiatalokra is, akik bár más-más műfajból érkeztek, mégis közös táncnyelvet tudtak kialakítani egymással. A néptánc képviselőinek nemcsak kihívás, de kaland is volt egyben, hogy más stílusban próbálhatták ki magukat.

„Új táncstílusokkal tudtunk megismerkedni, új lépésekkel, új érzésekkel. Ez csodálatos volt és gazdagabbak lettünk rengeteg élménnyel” - nyilatkozta Szűcs Gergő.

A fiatalokat Béri László, az ÓMI Zenés Színház művészeti vezetője is ellátta tanácsokkal, és társulatának több tagja is hasonló módon nyújtott segítséget.

„Ha lenne ennek folytatása én szeretnék – mint művészeti vezető – benne lenni jobban, több tanáccsal ellátni a táncosokat. Én azt mondom, hogy ez így elsőre rendkívül jó volt” - fogalmazott Béri László, az ÓMI Zenés Színház művészeti vezetője.

A rengeteg próba végeredményre sokan voltak kíváncsiak, idősek és fiatalok egyaránt.

„Nagyon sok munka van ebben, beszéltük is a barátnőimmel, hogy rengeteget dolgoztak ezek a fiatalok, hogy színpadra kerüljön ez a produkció, de megérte nekik, mert annyira boldogok. Felszabadultak a végére, mi meg sírtunk” - mondta Győrffi Zoltánné.

„Jó dolog azt a sok munkát, amit belefektettünk, most kiadni magunkból és a visszajelzések alapján ez tényleg tetszik a nézőknek” - nyilatkozta Dobos Eszter, tánckari vezető.

Az est folyamán a szerelem, a vívódás, a szabadságvágy és a fiatalság megannyi jellemzője kelt életre a színpadon. A táncszínházi produkció nagy sikert aratott, így ennek tükrében az Olvasó ősszel újra műsorra tűzi az előadást.

 

 

 

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza
 

Hírek

Minden egér szereti a sajtotDupla telt ház az ÓMI Zenés Színház gyermek előadásá...

Csendes lépés, végjátszma, matt. A Sakk Diákolimpia egyéni nyílt és amatőr vármegyei döntőjét rendezték az ÓMÉK-OlvasóbanAz ÓMÉK-Olvasó Adorján Lajos terme adott otthon a Sakk Diákolimpi...

Hogyan élnek tovább a régi, hagyományos praktikák, amelyeket eleink űztek? – folytatódik az Élő Néphagyomány programsorozat a múzeumbanA gyöngysor volt a központi téma a múzeum Élő Néphagyomá...

Megemlékezett a város az 1848/49-es hősökrőlAz 1848/49-es szabadságharc és forradalom hősei emléke előtt tisztelegtek &Oacu...

Zene nélkül mit érek én... – Cserháti Zsuzsa és Máté Péter emlékkoncert Ózdon az ÓMÉK-OlvasóbanCserháti Zsuzsa és Máté Péter emlékkoncertet tartottak az ...

Újabb telt házas színházi előadás az ÓMÉK-OlvasóbanÚjabb telt házas színházi előadást tartottak az ÓMÉ...

Viták és megoldások – Dányi Zoltán pár- és családterapeuta tartott előadást az ÓMÉK-OlvasóbanElőadást tartott Dányi Zoltán pár- és családterapeuta a H&...

Esküvő Expot szerveztek az ÓMÉK-OlvasóbanA Házasság Hetéhez igazodva Esküvő Expot szerveztek az ÓMÉK-...

Állva tapsolt a közönség az Abigél című musical bemutatójánHosszú vastapssal jutalmazta a közönség az ÓMI Zenés Szí...

Pörgős zene, fergeteges hangulat és még több tánc. Nyílt napot tartott az Erica C. Dance School & Company az ÓMÉK-OlvasóbanMegtartotta nyílt napját az Erica C. Dance School & Company az ÓMÉK-...