Múltunk árnyai

Emléktáblát avatott a hétvégén városunk Német Nemzetiségi Önkormányzata. Az idei esztendő a Szovjetunióba elhurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve, és a szervezők is erre szerették volna megmozdulásukkal felhívni a figyelmet. Az avatóünnepség egy emlékkonferenciával folytatódott, melynek részét képezte egy vándorkiállítás is.

Tekintélyes tömeg gyűlt össze szombat délután a Városi Könyvtár előtt. A megemlékezés a Himnusz hangjaival vette kezdetét a Jubilate kórus előadásában, majd Szilágyi Domokos a halál árnyékáról szóló verse csendült fel. Ezt követően Göncfalvi Éva az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Az érdeklődők többsége érintettként látogatott ki az ünnepségre, sokaknak szülei, nagyszülei esetleg egyéb rokonai estek áldozatul a második világháborút követően a szovjet kényszermunkatáborok szörnyűségeinek. Érkeztek néhányan olyanok is, akik túlélték a borzalmakat és hazatérhettek szeretteikhez.

„Az emlékév célja, hogy mindenütt, ahol elhurcolás történt legyenek megemlékezések. Önkormányzatunk kötelességének érezte, hogy megemlékezzen azokról, akiket Ózdról és vidékéről hurcoltak el a Szovjetunióba kényszermunkára, illetve málenkij robotra” – mondta Göncfalvi Éva, az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Göncfalvi Éva köszöntője után Riz Gábor országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési miniszteri biztos intézte szavait az egybegyűltekhez. Felidézte a deportálások időszakát, és édesapja emlékét, aki tagja volt a hazatérők sorsközösségének.

„Vittek olyan fiatalokat, középkorúakat és idősebbeket, akiket munkára tudtak fogni. Vitték őket közelbe, távolba, egészen a Távol-Keletig. Volt aki 5, volt aki 25 évet töltött kint, volt aki haza sem jött. Nyolcszázezer magyar családot érintett a málenkij robot és a Gulág” – fogalmazott Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

Az emléktábla leleplezése és felavatása után Mischinger Ferenc plébános kérte Isten áldását az emlékműre és azokra, akikért az ünnepség szólt. Ezt követően szervezetek, intézmények és magánszemélyek helyezték el koszorúikat, és az emlékezés mécsesei is helyet kaptak.

Az ünnepség az Olvasóban megrendezett emlékkonferenciával folytatódott tovább, amelyet Farkas Péter Barnabás alpolgármester nyitott meg.

„Egy biztos, emlékezni kell! Hiszen mi a tanúsága a Gulágnak, a kényszermunkatábornak? Embernek maradni az embertelen körülmények között, a földi pokolban is. Kitartani és igyekezni hazatérni, hiszen várnak ránk” – mondta Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

A konferencián előadások hangzottak el szakavatott kutatóktól, akik maguk is igyekeztek felkeresni olyan helyszíneket, amelyek érintettek a téma kapcsán. A Protokoll teremben egy emlékkiállítás is fogadta az érdeklődőket. A „Mi már voltunk a mennyországban” című vándortárlatot a Rátkai Német Nemzetiségi Önkormányzat bocsájtotta az ózdiak rendelkezésére.

 

Fotók az eseményről: itt

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza
 

Hírek

Minden egér szereti a sajtotDupla telt ház az ÓMI Zenés Színház gyermek előadásá...

Csendes lépés, végjátszma, matt. A Sakk Diákolimpia egyéni nyílt és amatőr vármegyei döntőjét rendezték az ÓMÉK-OlvasóbanAz ÓMÉK-Olvasó Adorján Lajos terme adott otthon a Sakk Diákolimpi...

Hogyan élnek tovább a régi, hagyományos praktikák, amelyeket eleink űztek? – folytatódik az Élő Néphagyomány programsorozat a múzeumbanA gyöngysor volt a központi téma a múzeum Élő Néphagyomá...

Megemlékezett a város az 1848/49-es hősökrőlAz 1848/49-es szabadságharc és forradalom hősei emléke előtt tisztelegtek &Oacu...

Zene nélkül mit érek én... – Cserháti Zsuzsa és Máté Péter emlékkoncert Ózdon az ÓMÉK-OlvasóbanCserháti Zsuzsa és Máté Péter emlékkoncertet tartottak az ...

Újabb telt házas színházi előadás az ÓMÉK-OlvasóbanÚjabb telt házas színházi előadást tartottak az ÓMÉ...

Viták és megoldások – Dányi Zoltán pár- és családterapeuta tartott előadást az ÓMÉK-OlvasóbanElőadást tartott Dányi Zoltán pár- és családterapeuta a H&...

Esküvő Expot szerveztek az ÓMÉK-OlvasóbanA Házasság Hetéhez igazodva Esküvő Expot szerveztek az ÓMÉK-...

Állva tapsolt a közönség az Abigél című musical bemutatójánHosszú vastapssal jutalmazta a közönség az ÓMI Zenés Szí...

Pörgős zene, fergeteges hangulat és még több tánc. Nyílt napot tartott az Erica C. Dance School & Company az ÓMÉK-OlvasóbanMegtartotta nyílt napját az Erica C. Dance School & Company az ÓMÉK-...