Minősített Közművelődési Intézmény Cím

  Minősített Közművelődési Intézmény Cím

Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a magyar kultúra napján átadta a Minősített Közművelődési Intézmény Címeket. A kitüntetés azoknak a közművelődési intézményeknek adományozható, amelyek a közművelődés minőségfejlesztésének alkalmazásával kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

 

Családbarát Munkahely

  Családbarát Munkahely Családbarát Munkahely díj

Családbarát Munkahely díjat nyert az Ózdi Művelődési Intézmények. Az elismerést az Emberi Erőforrások Minisztériumában vette át az ÓMI igazgatója. A cím egy évre szól. A pályázaton elnyert összegből amellett, hogy a munkahelyi közösséget erősítik, a dolgozók családját szabadidős programokkal, és rugalmas időbeosztással segítik. Ünnepélyes keretek között, Budapesten, az Emberi Erőforrások Minisztériumában adták át az elismerő címeket azon munkahelyek képviselőinek, akik támogatják családos munkavállalóikat. A minisztérium Szociális és Családügyért felelős Államtitkársága idén negyedik alkalommal hirdette meg a Családbarát Munkahely Pályázatot. A díjra rekordmennyiségű munka érkezett, háromszáznál több önkormányzat, közintézmény és egyéb munkaadó jelentkezett. 39-en kapták meg az elismerést, köztük az Ózdi Művelődési Intézmények is.

 

Ózd Városért Kitüntető Díj

Ózd Városért Kitüntető Díj Ózd Városért Kitüntető Díj  

2013. október 23-án az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésre az Olvasó impozáns színháztermében került sor. Immár hagyományosan, e jeles alkalom díszünnepségén adták át az Ózd Városért Kitüntető Díjakat . Idén a kitüntetettek között köszönthettük Pappné Szalka Magdolnát is, az Ózdi Művelődési Intézmények igazgató asszonyát, aki e kimagasló elismerést Ózd Város kultúrájáért végzett kiemelkedő, áldozatos munkájáért kapta. Az elismerés nem véletlen, hisz oroszlánrésze van abban, hogy az ország legszebb és szakmailag is országosan elismert kulturális intézményei közé sorolják a régi fényében tündöklő kulturális központunkat.

 

"A Művelődésért" Kitüntető Díj

[Helyi] dsc_0191.jpg [Helyi] 078.jpg

[Helyi] dijatado143.jpg [Helyi] 2015_kultura_napja059.jpg

[Helyi] dsc_0326.jpg [Helyi] dsc_0333.jpg

[Helyi] img_0052.jpg [Helyi] img_0057.jpg

Művelődésért díj 2018 Művelődésért díj 2019

Művelődésért díj 2020 Művelődésért díj 2020 Ózdi Képzőművészeti Egyesület

Ifj Vass Tibor, Magyar Kultúra Napja 2021 Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület

Az intézmény e szimbolikus jelentéssel bíró műalkotással ismeri el a kultúra területén végzett kimagasló tevékenységet, a kulturális aktivitás, valamint a kultúrapártolás, mecenatúra kategóriákban. Az átadásra kerülő oklevél és Demes Ferenc László „A MAG” című kisplasztikája méltó módon járul hozzá a közvetítendő értékek erősítéséhez.

 

2021-ben díjazottak:

Kulturális Aktivitás kategória:      Ifj. Vass Tibor

Kultúrapártolás, Mecenatúra kategória:  Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület 

2020-ban díjazottak:

Kulturális Aktivitás kategória:     Ózdi Képzőművészeti Egyesület

Kultúrapártolás, Mecenatúra kategória:      -

2019-ben díjazottak:

Kulturális Aktivitás kategória:  Szeretet Gyermekei Alapítvány Ózdi Szép Szó Irodalmi Köre 

Kultúrapártolás, Mecenatúra kategória:   -

2018-ban díjazottak:

Kulturális Aktivitás kategória:  Lukácsy Lászlóné, Aranygyűszű Díszítőművészeti Kör vezetője

Kultúrapártolás, Mecenatúra kategória:   Palotai István és Palotai Ádám rendezvényfotósok

2017-ben díjazottak:

Kulturális Aktivitás kategória: ÓMI Zenés Színház 

Kultúrapártolás, Mecenatúra kategória:  Vincze Ottó,  válogatott labdarúgó

2016-ban díjazottak:

Kulturális Aktivitás kategória:  Döbör Istvánné  , a Lajos Árpád Honismereti Kör vezetője

Kultúrapártolás, Mecenatúra kategória:  Ózdi Városi Televízió

2015-ben díjazottak:

Kulturális Aktivitás kategória: Vadas Szilvia , az Erica C. Dance School ózdi tagiskolájának vezetője

Kultúrapártolás, Mecenatúra kategória: Vitkó Security Kft.

2014-ben díjazottak:

Kulturális Aktivitás kategória: Nagy Károlyné Dobó Katalin, az Ózdi Városi Vegyeskar karnagya

Kultúrapártolás, Mecenatúra kategória: Földi Jenő , az Ózdi Ipari Park Kft ügyvezető igazgatója

2013-ban díjazottak:

Kulturális Aktivitás kategória: Kergyi Lászlóné, az Ózdi Néptánc Egyesület egyesületi titkára

Kultúrapártolás, Mecenatúra kategória: Dancsok Tamás , a Piramis Kft ügyvezetője

 

WLASSICS GYULA - DÍJ

[Helyi] img_0016.jpg [Helyi] img_0015.jpg

A Wlassics Gyula -díj azoknak a közművelődésben dolgozó szakembereknek adományozható állami kitüntetés , akik az iskolán kívüli művelődésben elméleti tevékenységükkel, új módszerek kidolgozásával, azok alkalmazásával és terjesztésével kiemelkedő eredménnyel szolgálták a korszerű művelődést és a művészi ízlés fejlesztését.

A díjat 2010 október 22-én, a Néprajzi Múzeumban  Pappné Szalka Magdolna az ÓMI igazgatója vehette át kimagasló munkája elismeréseként. A díjra B.-A.-Z. Megyei Pedagógiai Szakmai Szakszolgálati és Közművelődési Intézet terjesztette fel, a díj odaítélését támogatta a Magyar Népművelők Egyesülete, Ózd Város Önkormányzata, az intézményegység vezetők, a kollégái és az Olvasó csoportjai.

 

ICOMOS DÍJ

[Helyi] icomos.jpg  

A műemlékvédelmi szakma díját kapta az ÓMI Városi Művelődési Központ.

Műemléki világnap (díjátadó) 2010. április 19. >>>>

A kitüntetést minden évben a műemléki világnaphoz kapcsolódva ítéli oda a Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa azoknak, akik az elmúlt három évben hajtottak végre helyreállításokat. A társaság értékelése szerint kiemelkedő és példamutató módon zajlott az Olvasó rekonstrukciója, végig szem előtt tartották a védett értékek megőrzését, felszínre hozását. Az eredeti alkotás szellemében megvalósított tervezés jól szolgálja a mai igényeket kielégítő funkciókat. A 2005 óta műemlékként védett épület színházi célú ismételt helyreállítását a Hadas Műterem, vagyis az építőművészet doktora, Rudolf Mihály Ybl-díjas építész és munkatársai tervei szerint végeztette el az önkormányzat. A díj bronz emléktáblája, és az épület rekonstrukciója tiszteletére készült márványtábla ünnepélyes felavatására  május 27-én került sor. Avatóbeszédet mondott Rudolf Mihály Ybl-díjas építész. Az épület rekonstrukcióját dr. Nagy Gergely az ICOMOS Magyar Nemzeti bizottság Egyesületének elnöke méltatta.

 

Önkormányzatok a közművelődésért

 [Helyi] kozmuvelodes.jpg [Helyi] kozmuvelodes.jpg

A közművelődési feladatellátás terén végzett kiemelkedő munkájáért Ózd város elnyerte az Önkormányzatok a közművelődésért-díjat . Asszonyi Tamás szobrászművész plakettjét az elmúlt év novemberében, Kecskeméten megrendezett Magyar Népművelők Egyesülete XXV. Vándorgyűlésének nyitó rendezvényén vette át dr. Bárdos Balázs kulturális ágazatot felügyelő alpolgármester, valamint Tóth Veronika, az oktatási, művelődési és sport osztály megbízott osztályvezető-helyettese.

A Magyar Népművelők Egyesülete által alapított díjat minden évben az egyesület országos vándorgyűlésén adják át. Az elismerésre községi, nagyközségi, városi, megyei jogú városi és megyei kategóriában terjeszthetők fel önkormányzatok. Tavaly a B.-A.-Z. Megyei Népművelők Egyesülete Ózd városát jelölte.

A háromnapos rendezvényen a kistelepülési, városi, kisvárosi közművelődési gyakorlatról is szó esett. Az Ózdi Művelődési Intézmények szerepét a város és a kistérség közművelődésében Pappné Szalka Magdolna igazgató mutatta be. Előadásában beszélt a város közművelődési koncepciójában megfogalmazott célokról, az eddig megvalósított szakmai tevékenységről, prezentációjában pedig kiemelte az Olvasó rekonstrukciójának látható eredményeit. A rangos szakmai összejövetel résztvevői a látottak, hallottak alapján az ország legszebb kulturális intézményei közé sorolták az újra régi fényében tündöklő kulturális központot.