Télvégi cserdítés és viseleti bál

Betyáros ostorcsattogtatással űzték el a telet a hétvégén a helyi hagyományőrzők. A programban a tél végi népszokások felelevenítése épp úgy ott szerepelt, mint a belvárosi felvonulás és a hajnalig tartó mulatozás. A cserdítésre az ország távolabbi részeiről, sőt a Felvidékről is érkeztek vendégek.

A télűző program a városközponti nagyparkolóban kezdődött el, ahol Arany László önkormányzati képviselő rövid köszöntője után a helyi betyárok kerültek azonnal középpontba. Előbb hangos ostorcsattogtatással hívták fel a rendezvényre a járókelők figyelmét, majd deresre húztak néhány bátor férfit, de a hölgyeket sem hagyták ki az ostorozásból.

111_0_300.jpg

„Az Alföldön a pásztoremberek régen így űzték el a telet, hiszen az ostor volt a munkaeszközük. Tavaly február 14-én tartottuk meg a programunkat, utána pedig jött is a jó idő. Bízunk benne, hogy idén is hasonlóan eredményesek leszünk” - mondta Maruzsi Krisztián.

A cserdítésre a Hajdúságból is érkeztek hagyományőrzők. A debreceni Zagyva Imre évek óta jó kapcsolatot ápol a program helyi szervezőivel, de most először tudta elfogadni meghívásukat. Betyár létére Ő egy fehér viseletet öltött magára.

„A viseletet 10 éve viselem, egy másik országos hagyományörző rendezvényen szerelmesedtem bele. De egyébként sem állt messze tőlem, mert családi vonalon pásztor felmenőkkel rendelkezem” - nyilatkozta Zagyva Imre.

A rendezvény közösségkovácsoló erejét tovább erősítette Lichtmannegger Tibor előadása. A felvidéki Serkéből érkező hagyományőrző férfi a „Krasznahorka büszke vára” című dalt énekelte el.

A télűzők bő egy óra elteltével indultak útnak a parkolóból. Végigsétáltak a Vasvár, majd a Munkás úton, így érkeztek meg az Olvasóhoz. A menet több helyen megállt pihenni, a betyárok pedig éltek a lehetőséggel és újra hangos ostorcsattogtatásba kezdtek.

A program záró része a kultúra helyi fellegvárában megrendezett batyus vigadalom volt, amely a „Viseletek találkozója” címet kapta. A zenét a Garaboly Együttes szolgáltatta a házigazda szerepét pedig Gáti József nagyvőfély, és az Ózdi Néptánc Egyesület vezetői vállalták magukra.

„Nem titkolt célunk ezzel a rendezvénnyel, hogy láttassuk az emberekkel, hogy öröm ezt ruhát felvenni, ez a miénk! Ebben kell táncolni, ebben kell mulatni, ebben kell jól érezni magunkat” - fogalmazott Tóth Zsolt, az Ózdi Néptánc Egyesület elnöke.

A táncos mulatságnak több fiatal is aktív szereplője volt. A fiúk pár perc alatt fel tudják ölteni népi viseletüket, Buth Pannának ehhez legalább fél órára van szüksége minden alkalommal.
 
„Én örömmel viselem ezt a ruhát. Biztatnék mindenkit, hogy bátran öltözzön népviseletbe, és ne csak farmert húzzon magára minden nap. Ebben is el lehet menni bárhová” - mondta Buth Panna.

A magyaros virtussal fűszerezett télűző mulatság a hajnali órákban ért véget.

Fotók az eseményről: itt.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza