Szakmai tanulmányút Sárospatakon

Az ÓMI Aranygyűszű Díszítőművészeti Szakkör tagjai a tavalyi évben sikert sikerre halmoztak. Az országos kiállításokról díjakkal tértek haza. Az idei évre az az egyik céljuk, hogy az úgy nevezett úri hímzés motívum világával, szakmai fogásaival akarnak mélyebben megismerkedni. A cél megvalósítása érdekében felvették a kapcsolatot a Sárospatakon, a Művelődés Házában működő Lórántffy Zsuzsanna Hímző Műhely vezetőivel, tagjaival

A pataki csoport már hosszú ideje foglalkozik úri hímzéssel. Az idén Zsuzsanna napja alkalmából (a névadó emléke előtt is tisztelegve) egy önálló kiállítást rendeztek A Művelődés Házában.

128_0_300.jpg

Ezt a kiállítást tekintették meg az Aranygyűszű Díszítőművészeti Szakkör tagjai.  Ezt követően szakmai tapasztalatcserén vették részt a Hímző Műhely tagjaival. A jó hangulatú beszélgetésen a két csoport tagjai megismerkedtek egymás munkájával. Átadták a tapasztalataikat  az országos kiállításokkal, a zsűrizésekkel, az országos tendenciákkal kapcsolatban. Csoportunk tagjai színvonalas szakkönyveket is be tudtak szerezni, amely a további munkájukat segíti majd.

Sárospatakról hazafelé a csoport tagjai megálltak Miskolcon, a Herman Ottó Múzeum Papszer úti telephelyén. Délután 16 órakor nyílt meg az épületben a „Húsvéttól Pünkösdig” című gyűjteményes kiállítás. A színvonalas kiállítást a Felsőtelekesen élő Juhász Béláné összegyűjtött anyagából állították össze a múzeum szakemberei. Lukács Béláné, Anci néni egykor az Aranygyűszű Díszítőművészeti Szakkör tagja is volt. A kiállítás megnyitóján ki is emelték, hogy milyen sokat köszönhet Holló Istvánné és Lukácsy Lászlóné szakkörvezetőknek.

Lukács Bélán több évtizedes pedagógusi tevékenysége mellett folyamatosan gyűjtötte a népi iparművészet remekeit, s ezek mellett maga is hímzett. A gyűjteményének egy része, valamit saját alkotásai láthatók a Pünkösdig látogatható kiállításon.

Az ÓMI Díszítőművészeti Szakkör tagjainak legújabb munkáit május 1-én, az Ifjúsági Parkban a Városi Majális ünnepségen láthatják az érdeklődők egy „Félnapos kiállítás” keretében.

 

Forrás: ÓMI

 

Fotók az eseményről: itt.

Twitter
Vissza