Szegmensek és faktúrák

Egri alkotó munkáiból nyílt kiállítás a Civil Házban. H. Tóth László képzőművészeti tárlatán olajfestményeket és kisplasztikákat tekinthet meg a közönség. Művei között a tájképek és a kiragadott részletek egyaránt megjelennek, munkamódszerét a felkészültség és a kísérletezés jellemzi. Kiállításának megnyitójára több művésztársa is elkísérte az alkotót.

„Szegmensek és faktúrák” címmel képzőművészeti kiállítás nyitotta meg kapui a Civil Ház emeleti nagytermében. A tárlat Miksztai Pálnak, a Civil Kerekasztal Szövetség egykori elnökének köszönhetően jött létre, Ő figyelt fel a H. Tóth László művészetére, és hívta meg Ózdra az alkotót. A kiállítás megnyitóra a városvezetés több tagja is ellátogatott, és az intézményben működő civil szervezetek részéről is voltak érdeklődők.
130_0_300.jpg
„Annak idején, amikor még a Civil Szövetség elnöke voltam, eldöntöttük, hogy ezt a házat szeretnénk felöltöztetni és tartalommal megtölteni. A művészet erre nagyon jó eszköz, hiszen erőt ad, lelkiekben összekapcsol és itt ez a lényeg. Ez híd lehet az emberek gondolkodásban, viselkedésében, hiszen ez épít” - fogalmazott Miksztai Pál, egykori civil vezető.

H. Tóth László az egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium pedagógusa 25 éve alkot. Tanítványainak nagy elhivatottsággal adja át azt a képzőművészeti tudást, amit a gyakorlatban is alkalmaz, s ez teszi hitelessé őt mindkét oldalon. Stílusa, technikája erőteljesen férfias, ugyanakkor lélekkel teli. Festészetének témája a körülötte lévő világ. Elsősorban a messzebbről szemlélt táj: erdők, hegyek, patakok, de vannak olyan alkotásai is, amelyeken közelről ábrázolja közvetlen környezetének apróbb részleteit.

„A tájból merítem mostanság is a motívumaimat, de egy kicsit már máshogy fogalmazom meg, mint annak idején a szabadban alkotó tájképfestők. Az új képkivágatokkal, szegmensekkel – ami a kiállítás egyik címe is – próbálok egy olyan új szemléletet, képi ábrázolást mutatni, amely kötődve a gyökerekhez, vagyis a természethez, de mégis máshogyan mutatja azt meg” - mondta H. Tóth László, képzőművész, pedagógus.

A kiállításra több művésztársai is elkísérte az alkotót. A tárlatot az ózdi születésű, de már régóta Egerben élő Teleki Klári művészetpártoló nyitotta meg, aki két évvel ezelőtt ugyancsak a Civil Házban mutatkozott be digitális képeivel. Gál Éva képzőművész egy alkalomhoz illő hangulatú verset adott elő, tisztelegésképpen a festészet előtt. A tárlaton az érdeklődők közel 40 alkotást tekinthettek meg, melyek között 3 kisplasztika is szerepelt. A kiállítás április 21-ig várja a látogatókat.

 

Forrás:www.ozd.hu

 

Fotók az eseményről: itt.

Twitter
Vissza