Európa jövője

Válságban van-e Európa gazdasága?! Ezzel a címmel tartottak előadást az Ózdi Szabadegyetemen. Az Olvasóban Dr. Boros Imre és dr. Bogár László közgazdászok, valamint Bayer Zsolt újságíró, műsorvezető fejtették ki ezzel kapcsolatosan véleményüket. Szó esett a Brexit-ről, vallásról és számos Európát érintő külső és belső hatásról is. 

228_0.jpg

Az Olvasóban az Ózdi Szabadegyetem VIII. évada zajlik. Az Élő HÁTTÉR-KÉP Ózdon című beszélgetés keretében dr. Boros Imre és dr. Bogár László közgazdászok, valamint Bayer Zsolt újságíró, műsorvezető párbeszédét hallgathatták az érdeklődők. Az előadók már harmadszor jártak városunkban, a mostani téma: „Válságban van-e Európa gazdasága?!”

„Ez a válság a felszínen elsősorban persze gazdasági, társadalmi válságnak látszik, de mögötte valójában Európa önazonossága megroppanása áll. Tehát olyan lelki, erkölcsi, szellemi tényezők, amelyeknek az egyik legbrutálisabb megnyilvánulása a népességfogyásban mutatkozik meg. Európa népei a jelek szerint nem tudják, vagy akarják magukat fizikai értelemben sem a jövőben folytatni” - mondta dr. Bogár László, közgazdász.

Dr. Bogár László közgazdász elmondta, hogy a közeledő EP-választások egyik tétje az európai népességfogyás megakadályozása. Dr. Boros Imre közgazdász szerint pillanatnyilag az egész világ gazdasága felbolydult, ami részben visszavezethető az Egyesült Államok adminisztrációjára. Emellett hazánk helyzete az elmúlt években javult, amelyre hatással van az építőipar és fellendült turizmus is.

„Szerencsére a magyar gazdaság, bizonyos körülmények miatt olyan szerkezeti átalakulásokon esett keresztül, hogy ez a hatás mérséklődik. Németországban most legutóbb az ez évi gazdasági növekedést lehozták 0,5 százalékra, előtte 1% volt, előtte 1,5%. A magyar gazdasági növekedés valószínűleg nem lesz annyi mint a tavalyi 4,9 százalék, de 2 százalék sem lesz, hanem valahol 3 és 4 százalék között” - emelte ki dr. Boros Imre, közgazdász.

Az előadás vége felé Bayer Zsolt újságíró és műsorvezető kitért a nemrégiben leégett Notre-Dame tragédiájára, szerinte ez a keresztény Európa vészjelzése is volt egyben. A Szabadegyetem mostani programján a valláson és gazdaságon kívül szó esett a Brexitről, Jean-Claude Junckerről, az Európai Bizottság elnökéről és a közelgő EP-választások fontosságáról is.

Forrás: www.ozd.hu

28_0_t 28_1_t 28_2_t 28_3_t
Twitter
Vissza