Éljenek a hagyományok

Folklórtalálkozót tartottak az Olvasó Színháztermében. Az ózdi német nemzetiségűek számára megrendezett eseményen Riz Gábor és Farkas Péter Barnabás mondott beszédet. Felléptek helyi és Ózd környéki művészeti csoportok, de az ország más tájairól is érkeztek táncos-zenés produkciók.

Folklór Találkozó

Ismét Folklórtalálkozót tartott az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat az Olvasóban. A programot már évek óta megrendezik a helyi német származású emberek számára, akik ilyenkor kötetlen keretek között szórakozhatnak és találkozhatnak egymással. Elsőként Göncfalvi Éva, az önkormányzat elnöke üdvözölte a jelenlévőket, majd Riz Gábor országgyűlési képviselőt kérte fel köszöntője megtartására. Úgy fogalmazott: népeink története Szent István óta összefonódik.

„Sok-sok olyan német tartomány küldött ide először rövidebb, majd pedig hosszabb időre olyan polgárokat, akik segítették a magyar ipart, a magyar kereskedelmet, a magyar kultúrát. Ezer szállal fonódunk egymás kultúrájához, hiszen azok az elemet, amelyek megjelennek táncunkban, énekünkben, most már magyarok, svábok, és nagyon sok minden más nép az együtt élő, velünk közös sorsot viselő népek kulturális jegyei mind-mind tetten érhetők a magyar nép kultúrájában” - mondta Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

Ezután Farkas Péter Barnabás szólt a résztvevőkhöz. Ő is kiemelte a kultúra fontosságát, és azt, hogy a népi hagyományokból milyen sok épült be a magas művészetekbe.

„Nemcsak a komolyzene használt fel népi elemeket már korábban is, és használ fel ma is, hanem a könnyűművészet is. Különböző előadók előszeretettel alkalmazzák akár fundamentumában, akár pedig izmusaiban azokat a népi jellegzetességeket, amelyeknek az alapjait meg kell őrizni, ezekről mindig kell egyfajta olvasatot, egyfajta prezentációt tartani, hiszen ebből az utánunk következő generációknak is tápanyagot biztosítani” - fogalmazott Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

A hivatalos megnyitó után a szórakozásé volt a főszerep. Fellépett az Arlói Vegyeskar és Hagyományőrző Csoport, illetve a Gyöngyvirág Néptáncegyüttes is. A Wildenrosen Táncegyüttes tradicionális német táncokat hozott el a közönségnek. A német nemzetiségi önkormányzat tagjai fontosnak érzik, hogy ilyen módon is összefogják azt a szűk csoportot, akik német felmenőkkel rendelkeznek.

„Fontos ez nekünk, németségnek, német származásúaknak, a hagyományaink őrzése, bemutatása, és hogy Ózd népe is ismerje meg, hogy tulajdonképpen a német kultúra, a németség miből áll. Itt mutatták az előadók is, hogy a sváb táncnak, a sramlinak nagyon nagy sikere volt, és ez a mi szívünket is jobban megmelengeti” - emelte ki Urbán István, az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselője.

A rézfúvósokból álló, miskolci Theater Brass német szerzők műveit játszotta el a közönségnek. A Krigli Band produkciója után az este az Adorján Lajos teremben folytatódott, ahol vacsorával várták a vendégeket.

Forrás: www.ozd.hu

További fotók>>

Twitter
Vissza