Kulturális kavalkád

Színes programokkal készülnek az idei Múzeumok Éjszakájára városunkban is. Az évről-évre megrendezett kulturális eseményt június 26-án, szombaton tartják. Idén a rendezvényt Család a múzeumban! címmel hirdette meg az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark. A napot tárlatvezetések, előadások, és zenés elemek is tarkítják. Az esemény ingyenes, azonban egyes programokhoz előzetes regisztráció szükséges.

Múzeumok Éjszakája

Különleges lesz az idei Múzeumok Éjszakája, hiszen az újranyitást követően ez az első országos jelentőségű kulturális rendezvény. A jelenleg is fennálló járványhelyzet azonban mind a szervezésre, mind a lebonyolításra kihatással van. Ennek megfelelően az intézmény munkatársai ellenőrizni fogják a védettségi igazolvány meglétét. A szervezők azonban törekednek arra, hogy a pandémiás helyzet minél kevésbé befolyásolja ezt a napot. A program összeállításánál pedig igyekeztek valamennyi korosztályt megszólítani.

„Délelőtt tizenegy órától három óráig lesz egy családok részére szóló hátizsákos múzeumpedagógiai program. Erre előzetes regisztráció szükséges. Utána pedig két előadást hallhatnak, láthatnak a vendégek. Az egyiket dr. Nagy Péter fogja tartani, és egy volt gyárigazgató szemével fogják a világháborús időszakot átbeszélni az igazgató úr unokájával. A másodikat pedig Bozóky Dénes fogja megtartani. Ő pedig a hajdúszoboszlói Kohász Üdülőnek volt a vezetője. Ehhez a programhoz kapcsolódik egy felhívás” - mondta Fábián-Dobos Eszter, az Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nonprofit Kft. művelődési ágazatvezetője.  

Ebben a szervezők olyan fotókat, videókat, emléktárgyakat keresnek, amelyek az egykor Hajdúszoboszlón működő, Kohász Üdülő történetéhez kapcsolódnak. A rendezvényen a vendégeknek ugyanis lehetőségük lesz arra, hogy személyes élményeiket megosszák a program résztvevőivel. Bozóky Dénes egyébként húsz éven keresztül vezette a szállodát.

„Rengeteg ózdit láttunk vendégül. Egész évben folyt az üdültetés egy olyan szállodában, amit akkor kis Hilton-nak neveztek. Színvonalas volt, összkomfortos volt és nagyon nagy szeretettel jöttek oda az ózdiak. Azt hiszem, hogy nemcsak az ózdiaknak, hanem nekünk is, akik ott dolgoztunk, életünk legszebb évei voltak. Nagyon büszkén mondom, hogy húsz éven keresztül sem szóban, sem írásban nem érkezett rólunk panasz. Mindent megtettünk azért, hogy a kohászok jól érezzék magukat” - nyilatkozta Bozóky Dénes, a hajdúszoboszlói Kohász Üdülő korábbi igazgatója.

Az eseményen ezen felül állandó programokkal is várják az ide látogatókat. Így természetesen a múzeum kiállítóterei és a szabadtéri kiállítás is megtekinthető lesz, de a lengőtekét is kipróbálhatják majd a vendégek. Az este folyamán pedig a Zenélő Múzeumkert, továbbá a Mesélő Égbolt elnevezésű programokkal is készülnek. Ez utóbbi során Nagy István fotóit tekinthetik meg az érdeklődők. A napot a korábbi évekhez hasonlóan fáklyás felvonulás zárja majd. Bővebb információ a 06-48/470-115-ös telefonszámon, továbbá az ozdimuzeum.hu internetes oldalon kapható.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza