Kultúra és társaság

Változatos programokkal várták az ózdiakat az idei Múzeumok Éjszakájára szombaton. A tizenkilenc évvel ezelőtt indított, országos hatókörű rendezvénysorozathoz az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark is évről-évre csatlakozik. Az állandó elemek mellett újdonságokat is tartogattak a látogatók számára. A repertoárban előadások, családi múzeumtúra, és zenélő múzeumkert is szerepelt.

Múzeumok Éjszakája

Családtörténeti előadás is színesítette az idei Múzeumok Éjszakáját az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékparkban szombaton. Ezt megelőzően Farkas Péter Barnabás alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. A látogatók dr. Kovách Antal, volt gyárigazgató életébe, és munkásságába nyerhettek betekintést. Minderről unokája dr. Sándor Istvánné Kern Mária beszélt, aki örömmel fogadta a felkérést. Nem egyedül érkezett, hiszen fia és unokája is elkísérte őt. Diavetítéssel egybekötött előadását dr. Nagy Péter történésszel közösen tartotta meg.

„Az vezérelt, hogy nagyapámnak olyan fordulatos, jóban és kevésbé jóban gazdag élete volt, annyi szállal kötődött a gyárhoz és különösen Ózdhoz, hogy úgy éreztem, ezt érdemes lenne valóban bemutatni. Miután nagyon sok dokumentum maradt tőle, részint olyan, amit róla írtak, részint az ő visszaemlékezései. Ezen kívül régi levelek, családi iratok és nagyon sok fénykép. Úgy érzem mindig, hogy ezt érdemes mindenkinek megmutatni” - mondta dr. Sándor Istvánné Kern Mária, könyvtáros.

Ezt követően a résztvevőknek lehetőségük nyílt kérdéseket is feltenni. A programok összeállításával kapcsolatban elmondható, hogy arra az országos eseménysorozat is hatással van.

„A kettőnek valahol az ötvözete valósul meg, hiszen a Múzeumok Éjszakája, mint országos központi rendezvény mindig felhívást tesz közzé, és ehhez csatlakozott az Ózdi Muzeális Gyűjtemény is. A programokat szabadon alakíthatjuk. Egy kicsit a helyi jellegzetességekre, az itt élők igényeire tudjuk szabni. Szabad kezet kapuk ilyen téren, és ami bevált, mint például a fáklyás felvonulás, a zenélő múzeumkert ezektől nem szeretnénk eltávolodni” - emelte ki Fábián-Dobos Eszter, az Ózdi Művelődési és Kommunikációs és Nonprofit Kft. művelődési ágazatvezetője.
 
A program folytatásában a hajdúszoboszlói Kohász Üdülővel kapcsolatos emlékeket annak volt vezetőjével, Bozóky Dénessel együtt idézhették fel a vendégek. Az élménybeszámolóval színesített előadást kötetlen beszélgetés követte. Az esemény szervezői a családokra is gondoltak, akik délelőtt tizenegy órától hátizsákos múzeumtúrán vehettek részt. Este nyolc órától pedig már a zenélő múzeumkert várta a vendégeket. Ezen többek között Kovács Gyulánét is meghallgathatták a látogatók, aki már hosszú évek óta énekel.

„Úgy gondoltam, hogy három magyar népdalt énekelek majd, amit magyar írók írtak. Ezek a magyarok sorsáról, és az életünkről szólnak” - nyilatkozta Kovács Gyuláné.

A múzeum kertjében elsőként a Margarit zenekar tagjait hallhatta a közönség. A nemrégiben alakult ózdi formációnak ez volt az első fellépése. Repertoárjukban többféle stílus is megjelenik. Ezen az estén elsősorban a flamenco dallamvilágát csalták a vendégek fülébe. Ám azok is örülhettek, akik a mulatóst kedvelik, hiszen az este folyamán Kocsik László Csaba is fellépett. Ezt követően Nagy István fotóit csodálhatták meg a jelenlévők. Az esemény pedig a már hagyományosnak mondható fáklyás felvonulással zárult.

Forrás: www.ozd.hu

61_0_t 61_1_t 61_2_t 61_3_t
61_4_t 61_5_t 61_6_t 61_7_t
61_8_t 61_9_t
Twitter
Vissza