Különleges sakkverseny az Olvasóban

Almási Zoltán sakknagymester tartott szimultánt az Olvasóban. Az Ózdi Sakk Sportegyesület megnyerte a megyei első osztály bajnokságát, most az érmeket is átadták.

Szimultán sakkverseny 

Rendhagyó sakkversenyt tartottak az Olvasóban. Almási Zoltán, ózdi származású sakknagymester tartott szimultánt. Legutóbb tíz évvel ezelőtt volt példa rá, hogy a nagymester ilyen megmozduláson vett részt a városban. Egyszerre húsz táblán zajlott a küzdelem. Ez a fajta játékszabályok terén is eltér a hagyományos mérkőzéstől, ugyanis itt az időkeretet a szimultánt adó fél szabályozza.

„Amikor megérkezik az, aki a szimultánt adja, akkor tehetik meg az ellenlépést, ő pedig gondolkodik és válaszlépést tesz ilyenkor, majd megy a következő táblára. Ugye annyi gondolkodási idő van mindenkinek, amíg körbeér, illetve ahogy fogynak a játékosok ugye úgy fogy a gondolkodási idő is. Ez nekünk nehezebb, úgyhogy minél tovább ki kell tartanunk, és akkor megnehezítjük a nagymester dolgát” - mondta Molnár Milán, az Ózdi Sakk Sportegyesület elnöke.

A nagymestert édesanyja tanította meg a sportág rejtelmeire, aki hat testvérével mindig sakkozott. A családi hatásnak köszönhetően ő is nagyon hamar, már ötéves korában elsajátította az alapokat. Olyannyira megszerette ezt a játékot, hogy az ózdi klubban komolyabban is elkezdett foglalkozni vele. Profi ligában ért el sikereket, azonban tavaly hivatalosan is bejelentette kiszállását, de nem hagyta el teljesen a sportágat.

„Nem igazán mennek jól a dolgok a magyar sakkban. Ennek próbálok most én egy kicsit nem az hogy tenni érte, de valamilyen szinten igen, vagyis segíteni a szülőklubbom, az anyaklubbomat, az Ózdot, ahol ugye elkezdtem a pályafutásomat. Végül is nekik köszönhetem, hogy most itt állok. Ez a szimultán is lényegében ezért jött létre, ha jól tudom az önkormányzat támogatásával. Az az összeg, ami befolyik, én teljes mértékben a klubnak fogom felajánlani” - nyilatkozta Almási Zoltán, sakknagymester.

Az Ózdi Sakk Sportegyesület ezen a napon nem csak rendhagyó meccset játszott, hanem éremátadót is tartott. Mindezt azért, mert sikeresen megnyerték a megyei első osztály bajnokságát. Itt egyébként a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városok küzdöttek meg egymással, amely összesen tíz csapatot jelent. Az egyesület továbbra is folytatja a munkát és készül a következő szezonra.

57_0_t 57_1_t 57_2_t 57_3_t

Forrás:www.ozd.hu

Twitter
Vissza