Felcsíki és gyimesi táncokat tanultak az Ózdi Néptánc Egyesület tagjai Erdélyben

Gyimesi és felcsíki táncokat sajátítottak el az Ózdi Néptánc Egyesület tagjai, akik egy hetet töltöttek Erdélyben, Gyimesközéplokon.

Ózdi Néptánc Egyesület

Sándor Csaba néptánc oktató segítségével tanulták meg a lépéseket, amelyeket itthon a műhelymunkák alkalmával csiszolják, gyakorolják és tökéletesítik. Tudásukat hamarosan szeretnék bemutatni a nagyközönségnek is.

Az Ózdi Néptánc Egyesület nyertes pályázatának és több mint egy éves előkészítő munkájának köszönhetően, az Erdélyben található Gyimesközéplok vendégszeretetét élvezhette a csapat húsz tagja egy hétig. De nem a kirándulás volt a táncosok célja elsősorban, hanem tudásuk gyarapítása.

„Táncokat tanultunk. Felcsíki és gyimesi táncokkal ismerkedtünk meg. A felcsíki táncokat szinte a teljes táncrendben ki tudtuk gyűjteni. Egy olyan embertől, aki gyermekkorától meg is élte életmódszerűen ezeket a táncokat. Tudja, hogy alakult ki, tudja az etnográfiai hátterét, tudja azt, hogy az emberek hogyan élték meg és hogy alakították ezeket a táncokat.” - nyilatkozott Ronyecz Ákos, az Ózdi Néptánc Egyesület  művészeti vezetője

Sándor Csaba néptánc oktatótól sokat tanultak az egyesület tagjai, gazdag ismeretekkel bővítette a táncosok eddigi tudását. Az oktatás és gyakorlás rendkívül intenzíven zajlott. Nyolc, kilenc órákat táncolt a csapat. Volt rá példa, hogy csak az étkezések idejére pihentek meg. Táncoltak verbunkot, zsukát, lassú és gyors csárdást, de bemutatták a riszáltatós és járatós figurákat is.

Élőzene is emelte a színvonalat és a hangulatot. Élményekkel gazdagon tértek haza a táncosok, akik minden napjukat közös tánccal kezdtek és így is fejezték be. A Gyimesközéplokon szerzett tapasztalatokról és élményekről jövő heti Kaleidoszkóp-című magazinunkban többet is hallhatnak a nézők.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza