Mizerák István képeiből nyílt kiállítás Kassán

Kassán nyitották meg azt a kiállítást, amelyen Mizerák István válogatott munkái láthatóak. Tizenhárom képpel az ÓMÉK Olvasó is hozzájárult az ózdi fotóriporter életművének bemutatásához.

Mizerák kiállítás, Kassa

Múlt héten szállították el azokat a fotókat az Olvasóból, amelyekkel kiegészülve nyitotta meg kapuit a kassai Bástya Galéria kiállítása. Az 56 alkotást gondos válogatási folyamat előzte meg, hiszen a Mizerák család gyökerei innen, a Felvidékről erednek. A falakon függő képek a kohászati élet jellegzetes mozzanatait, az ember és természet kapcsolatát, valamint jól elkapott pillanatokat örökítenek meg.

„Hét éve dolgozom a Mizerák István hagyatékával, darabonként néztem át a több tízezer negatív kockát, pozitívot, kontaktot. És ebből a több tízezerből kiválasztottam nyolcszázat. A nyolcszáz az a törzsanyag, amiből aztán bármi történik, abból ki lehet venni tízet, húszat, ötvenet, százat, attól függően, hogy mi a célunk vele, hol akarjuk kiállítani. Merthogy nincs két egyforma kiállítás” - mondta Kincses Károly, a Magyar Fotográfiai Múzeum alapítója.

A megnyitón Magyarország kassai főkonzulja, dr. Hetey Ágota kiemelte, a magyarok és a szlovákok hosszú évek óta élnek egymás mellett. Nem szabad hagyni, hogy bezárt ajtók maradjanak a két népcsoport között. A generációk egyik fontos feladata, hogy ezeket a kapukat nyitva tartsák. Az általa elmondottakat a meghívó képe tükrözi leghűbben, hiszen azon éppen a templom bejáratát nyitja egy fellibbenő szoknyás kislány, aki immár felnőttként szintén jelen volt a megnyitón.

„A református templomnak a nagykapuja ez a gyönyörű kapu. Pista le szerette volna fényképezni, mert ő már akkor az MTI fotósa volt és gyönyörű képeket csinált. Én ugye olyan gyermek voltam, aki nagyon eleven és beszaladtam a képbe. Ebben a pillanatban fellibbent a kombiné és a szoknya, és azt mondta a bácsikám, hogy ez a kép így gyönyörű. Tehát nem én kellettem volna elvileg a képre, de gyakorlatilag így lett tökéletes a kép” - fogalmazott Seresné Trója Éva.

A megnyitón üdvözölte az együttműködést a Kelet-Szlovákiai Múzeum vezetője, valamint a Mizerák Istvány Alapítvány alapítója, Mizerák Zsuzsa és művészeti vezetője, Mizerák Gabriella is. A testvérek évek óta dolgoznak azon, hogy édesapjuk munkásságát minél szélesebb körben megismerhesse a világ, mert képeinek minden kor és generáció számára mély üzenete van. Mizerák István születésének 80. évfordulóját méltó módon ünnepli a család, hiszen fotópályázat kiírásával és egy tavaszi ózdi kiállítással is készülnek.

Forrás: www.ozd.hu

Galéria>>

Twitter
Vissza