20 éves az Ózdi Néptánc Egyesület – Kiállítás és gála az ÓMÉK-Olvasóban

Két napos rendezvénnyel ünnepelt a 20 éves Ózdi Néptánc Egyesület. Pénteken egy kiállítást nyitottak meg, szombaton pedig táncgálát szerveztek az érdeklődőknek az ÓMÉK-Olvasóban.

Az Ózdi Néptánc Egyesület az 1947-ben alapított Kohász Táncegyüttes utódja. A műfaj iránt elkötelezett egykori táncosok összefogtak és 2001-ben nekik köszönhetően éledt újjá Ózdon a néptánc kultúra. A Domaházi Hagyományőrző Egyesület citerajátékával indult annak a kiállításnak a megnyitója, melynek az ÓMÉK-Olvasó adott otthont. A Villanások címet viselő tárlat az egyesület elmúlt 20 év pillanatait mutatja be a nagyérdeműnek.

„Az elmúlt 20 évből fellelhető, mindenkitől, magánkézből, ózdi tv-től, mindenhonnan, ahonnan tudtuk összeválogattuk az anyagot, és azt hoztuk be. Tehát magánjellegű, teljesen közös dolgok, fotók, plakátok mindenhonnan, Franciaországtól kezdve Boszniáig, mindenhol, ahol a csapat járt került elő 1-2 ereklye” - emelte ki Tóth Zsolt, az Ózdi Néptánc Egyesület elnöke.

A születésnap fénypontjára szombaton került sor. Délután 5 órakor kezdődött a két felvonásos gálaműsor a színházteremben. Az Ózdi Néptánc Egyesület egészen a kezdeti koreográfiákig tért vissza, de természetesen újdonságokkal is készültek az estére.

„Lesznek benne igazán különleges koreográfiák, amiket tulajdonképpen most fogunk még úgymond ősbemutatni. Nagyon készültünk a felcsíki koreográfiánkra és a méhkeréki páros koreográfiánkra. Reméljük, hogy nem okozunk csalódást” - nyilatkozta Ronyecz Ákos, az Ózdi Néptánc Egyesület művészeti vezetője.

Az eseményt Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK ügyvezető igazgatója konferálta. Az első táncot követően Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos illette elismerő szavakkal az egyesület munkáját.

„Élet amit ők élnek, hiszen a mindennapokban próbálnak, gyakorolnak, és őseik mindig újrafogalmazódnak. Még egyszer büszke vagyok arra, hogy engem befogadtak, részese lehetek a művészetüknek, ismerhetem a történetüket, személyüket, és önökkel együtt ózdiakkal, azt kívánom, hogy nagyon-nagyon sokáig legyünk büszkék rájuk” - mondta Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Ezután Janiczak Dávid polgármester lépett a színpadra. Köszöntőbeszédben kitért arra, hogy a néptánc miért is lényegi a magyar emberek számára.

„Amikor néptánc előadást nézünk, akkor eleink szívét és lelkét látjuk. Ugyanis a középkorban, a 16.-18. században a magyar néptánc kialakult, akkor azok a közösségek, akik ezt kialakították, az érzéseiket tették bele” - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.

Majd dr. Csuzda Gábor területi képviselő köszönte meg az egyesület munkáját. Elmondta, örömmel tölti el, hogy a néptánc jövője biztosított a fiatal táncosok által. Ezután mozgalmassá vált a színpad. Pappné Szalka Magdolna az ÓMI nyugalmazott igazgatója történeti áttekintésében kitért az egyesület fontosabb eseményeire és meghatározó alakjaira is. A gála első felvonását egy rövid szünet követte, majd az est második felében a tánc került a középpontba.

A műsor változatosan összeállított koreográfiákból épült fel. Az ózdi táncosok mellett a Domaházi Hagyományőrző Egyesület, a Vadszilvák Gyermek Néptáncegyüttes, a Nógrád Táncegyüttes és a Velezd Néptáncegyüttes is a színpadra lépett. Tóth Zsolt, az Ózdi Néptánc Egyesület elnöke egy kis aprósággal köszönte meg a vendégfellépőknek és a hozzájárulóknak a gála megvalósulásáért tett segítségüket. Az estét egy szabad össztánc zárta.

Twitter
Vissza