A fa művészete

Fónad István munkáiból nyílt kiállítás az Olvasó Kisgalériájában. A tárlaton a fa- és csontfaragó népművész által készített használati és dísztárgyakat csodálhatta meg a közönség. Az alkotó szívesen ismertette meg az érdeklődőket a népi mesterség szépségével, a fa- és kürtfaragás rejtelmeivel.

Ünnepélyes keretek között nyitották meg Fónad István fa- és kürtfaragó népművész kiállítását. A mester nemrég költözött Szentsimonba, korábban Pomázon élt és alkotott. A tárlatot Farkas Péter Barnabás az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark vezetője ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, aki a következő szavakkal méltatta az alkotóművész munkáját.

80_0_300.jpg

„A fa- és népi pásztorfaragás mestere és szerelmese, de nem idegen tőle a csont és szaru megmunkálása, valamint kopjafák és székelykapuk faragása sem. Szívesen ismerteti meg az érdeklődőkkel – elsősorban a fiatalokkal – a népi fafaragás rejtelmeit, a fából készült használati és dísztárgyak szerepével” - fogalmazott Farkas Péter Barnabás, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark vezetője.

Fónad István 54 évvel ezelőtt kezdett fafaragással foglalkozni. A népművészet mestere, akinek zsűrizett és egyéb alkotásait országszerte láthatta már a közönség. Munkája során a pásztorművészet matériakészletéből merít, hagyományos technikákat alkalmaz.

„Az eredeti magyar népművészet az pásztorfaragás. Egy válogatást hoztam el Ózdra, hogy megszerettessem ezt az itt élőkkel. Ha ezt egyszer elkezdi valaki, akkor nem tudja abbahagyni. A fa kifogyhatatlan tárház. Egy száraz fából is gyönyörű dolgokat lehet csinálni” - mondta Fónad István, fa és kürtfaragó művész.

A kiállításon fából, csontból, szaruból készített használati és dísztárgyakat láthat a közönség. A falakon fokosok, pásztor- és vadászkürtök, táblaképek sorakoznak, a vitrinekben pedig kisplasztikák, szelencék és azok aprólékos faragásai ejtik ámulatba a szemlélődőket. Sok ezer munkaóra áll az alkotások mögött, amelyek egyaránt árulkodnak a hagyományőrzésről és a szabad fantáziáról. A közel 70 éves fafaragó mester mind a mai napig alkot. Szívesen tesz eleget a felkéréseknek, legyen szó székelykapu készítéséről, vagy akár ostornyél faragásról. Tárlatát október 10-ig tekinthetik meg az érdeklődők munkanapokon 8-tól 18 óráig.

 

 Fotók az eseményről

 

Forrás: ozd.hu

Twitter
Vissza