Fürdő és uszoda

A gyári fürdő és uszoda történetét ismerhették meg a kezdetektől napjainkig az érdeklődők. A Lajos Árpád Honismereti Kör rendezvényén ezúttal ifjabb Vass Tibor helytörténész tartott előadást. Szó esett a tervezés és építés körülményeiről, a vízellátásról, valamint a létesítmény további sorsáról is.

ózdi fürdő és uszoda

Ismét megtelt az Olvasó Mizerák-terme, a Lajos Árpád Honismereti Kör legutóbbi rendezvényén a gyári fürdő és uszoda történetébe tekinthettek be az érdeklődők. A hely, ahol élünk programsorozat szervezői mindig igyekeznek valamilyen évfordulóhoz kapcsolni az aktuális előadást.

„Most ez következett, hogy ennek van az évfordulója. Elég sok ember ott tanult meg úszni, ott álltunk sorban a fürdőkapunál kisgyerekkorunktól. Sokunkat Gizi néni tanított meg úszni. A fiúk, akik csibészek voltak, még a strandpapucs csípősségére is emlékeznek a mai napig. Nagyon jó szakemberek voltak mindig az edzők, és élvonalban vagyunk az úszásoktatásban” - hangsúlyozta Döbör Istvánné, a Lajos Árpád Honismereti Kör vezetője.

Ezúttal ifjabb Vass Tibor tárta a közönség elé gyűjtőmunkájának eredményeit. Kitért Ózd város vízellátására, beszélt az 1903 előtti időszakról. Elmondta, hogy 1904. október 3-án nyitotta meg kapuit az uszoda, amely aztán 2008-ig üzemelt. A helytörténész úgy fogalmazott, ő maga is ezer szállal kötődik a létesítményhez. Mára azonban sajnálatos módon pusztuló képet mutat a gyári uszoda.

„Sajnos jobb sorsra érdemes épületről van szó. 1974-75-ben bontottak rajta, majd kialakult egy végső állapot. Jelenleg pedig összeomlás előtt áll” - mondta ifj. Vass Tibor, helytörténész.

A helytörténész előadásában kitért a tervezés és az építés körülményeire, illetve arra, hogy az évtizedek során milyen változásokon ment át maga az épület, valamint a létesítménynek városunk életében betöltött szerepe. A honismereti kör következő nagy rendezvénye a Hétvölgy Fesztivál keretein belül megvalósuló Örökségvédelmi Konferencia lesz. Akkor hirdetik majd ki az idei honismereti pályázat eredményeit. A tizenhárom beérkezett pályázatot ezekben a napokban értékelik a miskolci Herman Ottó Múzeum szakemberei.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza