Barkó csodák

A Barkóság hagyományaiba, értékeibe és történetébe tekinthettek be az érdeklődők az Olvasóban. A Barkó Kézműves Egyesület és a Szabad Szombat Táncegyüttes által szervezett program kézműves foglalkozással vette kezdetét, majd a résztvevők divatbemutató keretében ismerkedhettek meg a barkó motívumokat viselő ruhadarabokkal. Volt továbbá zene, tánc és mese is.

Barkó csodák

Csodák a barkók földjén címmel mutatták be a Barkóság értékeit, történetét és hagyományait az Olvasó Adorján Lajos-termében. Az érdeklődőket Csörgőné Csépányi Krisztina köszöntötte, aki a Barkó Kézműves Egyesület, valamint a Művésztanya tagjainak munkásságáról beszélt.

„Nagyon örülök neki, hogy ez az elhivatott alkotóközösség már több kiállítást, előadást rendezett, és mutatkozott be más-más városokban, hírt adva munkájukról. És nagyon örülök annak is, hogy most itt, az Olvasó épületében köszönthetjük őket. Ez a közösség nemcsak önmagáért való, és nemcsak saját közösségén belül alkot, és értéket teremt, hanem a kulturális életet és a néphagyományt is nagy mértékben gazdagítja” - mondta Csörgőné Csépányi Krisztina, az ÓMI Városi Könyvtár intézményvezetője.

Az egyesület és a Művésztanya vezetője arról beszélt, miért érzik fontosnak a hagyományőrzést, a Barkóság múltjának kutatását.

„A Barkóság szívében élünk, és nagyon fontos az, hogy továbbörökítsük, fenntartsuk a hagyományainkat, a motívumainkat. Azt gondoljuk, hogy mi ezért megpróbálunk a lehető legtöbbet megtenni. Hiszen több mint 2500 mintát gyűjtöttünk már a térségben, és most már a Felvidéken is gyűjtöttünk” - emelte ki Pálmai Ilka, a Barkó Kézműves Egyesület vezetője.

Beszprémy Katalin, a Barkó projekt koordinátora kifejtette, hogy az idők során a barkóság feledésbe merült. Korábban ő maga sem hallott még erről a népcsoportról, a Művésztanya tagjaival 2013-ban került kapcsolatba.

„A mi elképzelésünk az, hogy elő kell venni a ládafiából a régi hagyatékot, megkeresni azt. Aztán kiválogatni ezek közül azt, ami érték. Utána ebből készíteni olyan dolgokat, amik a mai világunkban, a 21. században is használhatóak, a lakás-, illetve környezetkultúránkba beleillenek” - fogalmazott Beszprémy Katalin, a Barkó projekt szakmai koordinátora.

A rendezvényen az érdeklődők divatbemutató keretében ismerhették meg a barkó motívumokat viselő ruhadarabokat, amelyeket úgy álmodtak meg, hogy a hagyományőrzés mellett akár a 21. században is alkalmasak legyenek mindennapi viselésre. Mesét mondott Csipkés Vili bácsi, a Népművészet Mestere, színpadra lépett a Vargánya Citerazenekar, a Szabad Szombat Táncegyüttes tagjai pedig gömöri táncokat mutattak be. A program táncházzal zárult, amelyen a Dobroda Zenekar húzta a talpalávalót.

Forrás: www.ozd

Galéria>>

Twitter
Vissza